Geschiedenis Visserijdagen Stavoren

In de tijd dat IJsselmeer nog Zuiderzee was en de bevolking van Stavoren voor een belangrijk deel hun inkomsten uit de visserij haalden, hadden de vissers het heel erg goed omdat ze niet ver het zeegat uit hoefden om voldoende vis te vangen. De ondiepte in het Zuiderzee waar veel vis te vinden was lag bij hen om de hoek. Jawel, het Vrouwezand!

Dhr. Roosjen en scheepstimmerknecht Strikwerda bouwden op de werf in Stavoren schepen voor de visserij en ontwikkelden deze naar de wensen van de vissers. Hieruit is zoals deze het toen noemde de “Stavoornsche sloepen of vissersjollen” ontstaan. Door de tijd heen werden de vissersboten groter en werden niet meer gebouwd van hout maar van staal. De Staverse vissersvloot werd groter, om zo’n 20 jaar geleden ook weer fors in te krimpen, helaas werd het vanaf deze tijd, de vissers bijna onmogelijk gemaakt om hun boterham met het vissen te verdienen, en kromp de vissersvloot sterk ineen. Het was dan ook rond deze tijd dat 2 middenstanders uit Stavoren besloten, om de bevolking met de eeuwenoude Visserijtraditie bekend te maken. Doormiddel van een jaarlijks feest werden toeristen en plaatselijke bevolking zowel jong als oud op een feestelijke wijze bekend gemaakt met de visserij.

Inmiddels is dit festijn uitgegroeid tot een 2-jaarlijks evenement waarbij wij duizenden bezoekers mogen begroeten. De eeuwenoude Visserijtraditie, herleeft in onze Hanzestad Stavoren. Vele feestelijkheden tijdens dit weekend staan in het teken van de Visserij en is ter ere hiervan, want wat is Stavoren zonder visserij?